Инспектори и полиция окупираха ”Илиенци”

Внезапна проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна на стоковия базар „Илиенци“.
Проверката се извършва със съдействието на полицията, предаде БТА.
Експертите на КЗП проверяват щанд с детски дрехи, които според тях са опасни за ползване, защото апликатите могат да бъдат откъснати или отлепени и погълнати от малко дете. Продавачът на щанда, който е от азиатски произход и трудно говори български език, не успя да покаже документи за произхода на дрехите. Той няма касов апарат и не уточни коя фирма продава дрехите.
Проверката продължава, като търговци вече събират стоките от своите сергии и затварят.
Шефът на КЗП Дамян Лазаров обяви вчера началото на традиционната по това време на годината операция „Таен клиент“. Целта на акцията е да се уловят фалшиви намаления и опасни стоки по време на голямото коледно пазаруване.
Акцията е част от кампанията „Коледата безопасна 3“, пише „Стандарт“. По време на проверките инспекторите ще се представят по магазините за обикновени клиенти.
„И хората в нашите екипи са реални потребители, пазаруват за празниците и ще бъдат на работа под прикритието на „тайни клиенти“, обясни Лазаров. Всеки инспектор след закупуване на определена стока ще провери степента й на безопасност за потребителя. При забелязан проблем проверяващите веднага ще се легитимират и ще изискват всички документи от търговеца.
Инспекторите започват масирани проверки в магазините за детски играчки и големите хипермаркети за битови стоки.
„Част от инспекциите ще бъдат и навръх Нова година, както и в първите дни от 2010 г. На Бъдни вечер и на 25 декември също ще работим“, зарече се Лазаров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *