Интерснак ще инвестира 20 млн. лв. в българското картофопроизводство

Двадесет милиона лева в подкрепа на българското производство на картофи и слънчоглед ще инвестират от Интерснак България през 2009 г. 18 млн. лв. от тях се планира да бъдат вложени във фабрика за производство на чипс в Ихтиман и още 2 млн. лв. – в насърчаване на българските производители на картофи и слънчоглед.
Преди броени дни двама фермери от с. Живково получиха бонус от 20 000 лв. за екстра добив на картофи – 1 200 тона от 500 дка, което е с 600 тона повече от предварително договорените.
Двамата земеделци смятат да инвестират бонуса в изграждане на допълнително хранилище. То ще поеме техния добив, както и продукцията на другистопани и партньори.
Проблемът на повечето български картофопроизводители е недостигът на складове. Разходите по изгражданетона един складса значителни, а субсидиите – държавни и европейски, не стигат. Обърнахме се за помощ към Интерснак и в момента работим по една от програмите им за картофопроизводство, коментираха Димитрови.
Иван и Веселин Димитрови отглеждат картофи от началото на 90-те години и са първите самоковци, които добиват продукцията си в Ихтиман. Обработват около 2 000 дка земя, като на 1 000 дка от тях садят картофи.
Интерснак България планира ежегодно да връчва награда за резултати при добива на картофи.
Само за изминалата година компанията е използвала 8 хиляди тона картофи в производството на чипс под марките CHIO CHIPS и Чипи Чипс, от които над 7 хиляди тона са били произведени у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *