Вече свалят цените през час

Бургас регистрира бум на пазаруването в големите хранителни магазини. Въпреки кризата стотици хора са готови да похарчат пари, примамени от атрактивните предложения на хипермаркетите.
Заради ожесточена конкуренция между новооткритите търговски вериги, в морския град има невиждан през последните години спад на цените на храни и стоки за бита, съобщи БНТ.
Лев за килограм банани или 15 стотинки за кисело мляко вече не са мит. Такива цени предлагат някои от най-големите хранителни вериги в Бургас. Войната между магазините доведе не само до специални промоции и бонуси, но и до нечувани услуги в полза на клиента – например, компенсации за дълго чакане на опашка. Магазините буквално наддават, кой ще предложи най-евтин продукт. Цените се сменят буквално през час.
Стартовият изстрел на невижданото поевтиняване даде отварянето на първия магазин „Карфур“, писа „Стандарт“. Най-голямата верига за бързооборотни стоки в Европа вчера отвори първия си хипермаркет в България – в Бургас, но се готви да влезе в още няколко града. Предстои отварянето на магазин в София.
Ниските цени на стоките в новия хипермаркет обиколиха светкавично Бургас. Олиото там ще е под 1,50, а брашното – само 45 ст., коментираха хората по опашките. Другите големи играчи на пазара веднага отвърнаха на удара с още по-ниски оферти. Откритият преди седмица „Кауфланд“ в града пусна от бананите по 95 ст./кг, в „Карфур“ са 99 ст. „Билла“ пък свали килото до 85 ст. Етикетите се сменят буквално през час, разказаха продавачи.
„За да постигнем цена като 99 ст./кг ние купуваме 55 тона банани, 40 тона портокали и др., които се надяваме да продадем за седмица“, обясни Жан Антоан, изпълнителен директор на „Карфур-България“ пред „Дневник“.
Най-доволни от ценовата война са възрастните хора, за които месото или екзотичните плодове вече не са лукс.
Специалистите съветват, че ако искате да се възползвате от атрактивните предложения, трябва да го направите сега. Защото всяка промоция приключва с изчерпване на количеството, а практиката сочи, че политиката на ниските цени трае само първите дни от откриването на нов магазин.
Междувременно много производители са подали оплакване пред Комисията за защита на конкуренцията срещу „Била“, „Кауфланд“, „Хит“, „Метро“ и др. Обвиненията са, че търговските вериги поставят ултимативни условия за увеличаване на размера на отстъпките, налагане на високи входни такси, изискване за финансово участие в издаването на рекламни брошури, за организиране на рекламни мероприятия, логистика и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *