Кабинетът набързо раздаде 400 млн. лева

Правителството демонстрира завидна бързина и само за час вчера успя да разпредели 400 млн. лв. 160 млн. лв. от тази сума отиват в общините за проекти, които наподобяват инициативата на царския кабинет в края на мандата му, пише „Сега“.
45 млн. лв. се дават на военното министерство, за да купи жилища. Премиерът Сергей Станишев лично обясни мотивите за раздаване на парите. Според него с купуването на апартаменти за военните ползата е двустранна – за служителите на МО и за строителния бранш, който заради финансовата криза изпитва трудности с продажбите.
30 млн. лв. ще вземе пътната агенция за изграждане на автомагистрала “Тракия“. “Строителството може да започне през пролетта. Ще направим преглед по оперативната програма “Транспорт“ и ще видим дали можем да пренасочим всички пари“, обясни още той.
На екоминистерството се дават над 5 млн. лв., за да се разплати за конкурс на тема чиста околна среда. Проектите са до 10 000 лв. и ще се дадат на общини за почистване и залесяване. 15 млн. лв. се дават на програмата “Красива България“ и на Социално-инвестиционния фонд към ведомството на Емилия Масларова – пак за проекти в общините. 100 млн. лв. са предвидени за разплащане на проекти по ФАР, които бяха спрени от Брюксел, и още 100 млн. лв. на фонд “Земеделие“ за добросъвестно изпълнени проекти по САПАРД. Около половин милион лева получи Министерството на държавната администрация за изследване по Лисабонската стратегия, което иска Брюксел. Следващата седмица ще се отпуснат още пари за спрените пътни проекти, обяви премиерът.
За да предотврати спекулациите, че правителствената благодат ще се изсипе предимно над общини, управлявани от БСП и ДПС, премиерът даде редица примери с градове, където управляват опозиционни кметове. Столицата получава 5.5 млн. лв., дори били предвидени средства за ремонт на детска градина в Банкя. Каварна взема 350 000 лв., Созопол – 2.3 млн. лв. За Велико Търново са отпуснати 700 000 лв. Две общини получават по-солидни суми като компенсация за приетия столичен боклук – Силистра взема 15 млн. лв. и Харманли – 5 млн. лв. “Основният критерий при разпределението бе максимално да се покрие територията на страната, като си даваме сметка, че най-сериозно затруднение имат малките и средните общини“, обясни Станишев.
Въпреки че премиерът спести данните, общините на ДПС все пак са щедро наградени. “Сега“ научи, че на Кърджали са одобрени три проекта за почти 2 млн. лв. Само един от тях е на стойност 845 000 лв. и е за укрепване на детска градина в с. Кокиче. Община Момчилград има шест проекта за над 1 млн. лв. В Ардино ще се ремонтират 14 читалища за 520 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *