Инфлацията в България сред най-високите в ЕС

Годишната инфлация в еврозоната за февруари 2008 г. е 1,2%, покачвайки се с 0,1% спрямо януари т.г., сочат данните на Евростат. Година по-рано обаче нивото е било 3,3%. Месечната инфлация за февруари е 0,4%.
Общо за всичките 27 страни членки на ЕС годишната инфлация през февруари т.г. е била 1,7% спрямо 1,8% през януари т.г.и 3,5% през февруари 2008 г. Месечното поскъпване се изчислява също на 0,4%.
Годишната инфлация отразява промяната на цените между текущия месец и същия месец на миналата година. Този метод отразява текущите промени в ценовите равнища, но може да бъде повлиян от единични ефекти във всеки от разглежданите месеци.
За разлика от този показател, средното 12-месечно ниво на инфлацията не се влияе от подобни фактори, тъй като сравнява средния ХИПЦ (хармонизиран индекс на потребителските цени) за последните 12 месеца в сравнение с предходните 12 месеца. Тази величина е по-малко чувствителна към краткотрайните промени в цените.
При това изчисление България се нарежда в Топ 3 на страните с най-висока инфлация в ЕС, като дели второто място с Литва по отчетено поскъпване- 10,8%.Отстъпваме самона Латвия, където средната 12-месечна инфлация е 14,1%. На дъното на таблицата са Холандия и Португалия (с по 2,2%), следвани от Германия (2,4%).
През февруари най-ниски нива на годишната инфлация (спрямо същия месец на 2008 г.) е имало в Ирландия и Португалия (0,1%), както и в Кипър (0,6%), а най-високи – в Латвия (9,4%), Литва (8,5%) и Румъния (6,9%). България се нарежда непосредствено след тях с 5,4%. В сравнение с януари 2009 г., инфлацията се е понижила в 11 от страните в ЕС, увеличила се е в 13 от тях, а в 2 е останала без промяна (за Великобритания данните все още не са оповестени).
Според данните за еврозоната най-голямо годишно поскъпване през февруари има при алкохола и цигарите (3,2%), както и при хотелите и ресторантите (2,9). Понижение на цените се наблюдава при транспорта (-2,7%) и комуникациите (-1,4%).
През февруари спрямо януари 2009 г. по-скъпо са стрували дрехите (1,5%), развлечението и културните прояви (1,1%) и транспорта (0,6%), докато на дъното на таблицата се нареждат храните (-0,1%) и комуникациите (0,0%). С най-голямо влияние за поскъпването са били пакетните почивки, горивата за транспорт и облеклата, докато най-значимият фактор в обратна посока е поевтиняването на колите.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *