Инфлацията в еврозоната е 5%

Инфлацията в еврозоната се ускори през декември 2021 г. до рекордните 5% спрямо същия месец година по-рано, като тя остава над два пъти по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация около 2 на сто, показват предварителни данни на Евростат.

От лев към евро: Предимствата и недостатъците на присъединяването към еврозоната - Webcafe.bg

В рамките на целия Европейския съюз индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през декември с 5,2% след повишение с 4,4% през ноември, информира economynews.bg.

На месечна база индексът CPI в еврозоната нарасна през декември за втори пореден месец с 0,4%, но на годишна база инфлацията се ускори до 5% от 4,9% през ноември, като това е рекордно нарастване на инфлацията откакто съществува региона, споделящ единната валута.

Отново най-голям принос за ескалиращата инфлация допринесоха все по-силно нарастващите енергийни цени, като през декември те се повишиха с 25,9%, докато цените на неенергийните индустриални стоки нараснаха с 2,9%, на храните, алкохола и тютюна – с 3,2%, а на услугите – с 2,4 на сто спрямо година по-рано.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната се повиши през декември с 0,4% спрямо ноември и нарасна за втори пореден месец с 2,6% на годишна база.

Кои са проблемите в Еврозоната - Финансови новини

Най-висока инфлация на годишна база през декември беше отчетна в Естония (повишение с цели 12%), следвана от Литва (10,7%) и Полша (с 8%), докато най-ниската инфлация беше отчетена в Малта (едва 2,6%), следвана от Португалия (2,8%) и Финландия (3,2%).

Според данните на Евростат потребителска инфлация в България през декември нарасна с 0,8% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 6,6% от 6,3% през ноември, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано тази седмица за хармонизираната инфлация в нашата страна.

По този начин инфлацията в нашата страна е над средната за ЕС, като други шест държави членки на съюза отчетоха по-силен ръст на цените през декември 2021 г. от този в България.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *