САЩ обмислят въвеждане на цифров долар

Федералният резерв на САЩ (ФРС) публикува документ, който разглежда потенциалните последици от въвеждането на цифров долар. Сред основните констатации са ускоряването на паричните преводи, както и опростяването на достъпа до финансови инструменти в сравнение със сегашната банкова система.

Водещите икономики в света, вкл. САЩ, се подготвят за въвеждане на цифрови пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Документът е обявен за „първата стъпка в дискусията” и все още не предлага директно пускане на цифровия долар в обращение, отбелязва The Verge. Все пак става ясно, че с появата на подобно платежно средство ролята на правителството във финансовата система ще се промени.

Търговските банки ще станат по-малко привлекателни за потребителите, а влиянието на Фед върху финансовата инфраструктура на страната ще отслабне. В същото време се подчертава, че правителството се стреми да запази „доминиращата международна роля на щатския долар”, информира technews.bg.

Фед изброява в документа следните основни предимства на официалната цифрова валута: (CBDC):

  • бързи и лесни трансфери между лица и организации (включително трансгранични);
  • повишена достъпност за хора без банкови сметки, които изпитват затруднения при откриване на сметки в частни финансови институции;
  • по-висока безопасност и доверие на потребителите – една банка може да се провали или да има проблеми с ликвидността, а това е по-малко вероятно за правителството на САЩ.

Документът посочва само един ключов недостатък на CBDC – властите на САЩ ще поемат ролята, която традиционно играят търговските банки, а гражданите ще трябва директно да доверят финансовите си данни на правителството. Този проблем може да бъде решен с помощта на някои „посредници”, които ще използват „съществуващи инструменти”.

И накрая, техническото изпълнение на проекта не включва непременно използване на блокчейн – документът предвижда вариант с централизирана мрежа. Основните критерии за въвеждането на цифрова валута са „защита на поверителността, посредничество, широка оборотоспобност и проверка на самоличността”.

Успоредно с това се обмисля въвеждане на CBDC в около 90 страни по света. Междувременно Европейският съюз също се готви за цифрово евро, а Китай вече тества цифровия юан, който се разработва от 2014 г. Тестването на цифрова рубла в Русия ще започне в края на януари.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *