Инфлацията в еврозоната се забави до 0,2% през юни

Годишната инфлация в еврозоната през юни е 0,2%, което е забавяне спрямо отчетените 0,3% през май. За сравнение, година по-рано, през юни 2014 г., нивото на инфлацията беше 0,5%, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Така инфлацията продължава да бъде под средносрочната цел на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%. Банката задейства мащабна програма за изкупуване на активи, за да ускори темпа на инфлация.

Годишната инфлация в Европейския съюз също се забавя – до 0,1% спрямо 0,3% през май. Година по-рано нивото беше 0,7%.

През юни се регистрира дефлация на годишна база в осем страни членки на ЕС. Най-силна тя е в Кипър (-2,1%), Гърция (-1,1%), Румъния и Словения (по -0,9%). Най-силна инфлация се наблюдава в Малта (1,1%), Австрия (1,0%), Белгия и Чехия (по 0,9%). В сравнение с предходния месец май годишната инфлация се забавя в 13 държави, остава стабилна в 7 и се ускорява в 8.

България е сред страните, в които през юни се отчита дефлация – от 0,6 на сто на годишна база и 0,5 на сто на месечна. През предходния месец май е отчетена дефлация от 0,3% у нас. Темпът е отрицателен от началото на годината: -2,4% през януари, -1,7% през февруари, -1,1% през март и -0,9% през април, сочат още данните.

Най-силен инфлационен натиск в еврозоната идва от ресторантите и кафенетата (+0,09 процентни пункта), тютюневите изделия и наемите (+0.07 п.п. всяко), докато горивата за транспорта (-0,38 п.п.), горивото за отопление (-0,17 п.п.) и природният газ (-0,07 п.п.) оказват най-силно влияние за намаляване на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *