Чистка: Ципрас освободи министрите, гласували срещу рестрикциите

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас направи промени в правителството, ден след сериозния бунт в неговата радикална лява партия СИРИЗА срещу драконавата сделка за финансова помощ за страната, предаде АФП.

В опит да покажена международните кредитори, че той контролира правителството, Ципрас освободи десет от членовете на кабинета, включително министри и заместник-министри, гласували срещу поисканите от кредиторите на страната мерки.

Панос Скурлетис е новият министър на енергетиката на Гърция. Той ще замени на този пост Панайотис Лафазанис, който гласува против реформите, необходими за отпускането на трети пакет с финансова помощ за Гърция.

Промените в състава на гръцкото правителство са осъществени от премиера Алексис Ципрас, съобщава телевизия „Скай“, която притежава официалния списък с имената на новите министри.

Преди да поеме мегаминистерството, което освен енергетиката, включва още производствените реформи и опазването на околната среда, Скурлетис беше министър на труда.

Трифон Александрис става заместник-министър на финансите и ще замени подалият оставка от поста Надя Валавани, а финансовият министър Евклид Цакалотос остава на поста си, след като на 6 юли замени Варуфакис и се ползва с доверие от Еврогрупата.

В медиите днес активно се коментира, че активисти на СИРИЗА отказват да заемат министерски постове в онези сектори, където се очаква силно социално недоволство при прилагане на реформите. Например няма желаещи за министерството на труда, защото след приватизацията на държавни компании се очаква вълна от масови уволнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *