Инфлацията в САЩ през август е била 0,1%

Инфлацията в САЩ нарасна през август благодарение на по-високите цени на домакинските и медицинските продукти. Покачването обаче бе ограничено спрямо предходния месец поради първия спад на бензиновите разходи от края на пролетта.

Данните на американското министерство на труда показват, че индексът на потребителските цени (CPI) e нараснал с минималните0,1% на месечна база през август, забавяйки покачването си спрямо отчетения през юли ръст от 0,2 на сто. Анкетираните от WBP Online aнализатори очакваха измерителя да запази темпото на растеж от юли.

Спрямо година по-рано CPI се е покачил с 1,5 на сто през август в сравнение с растежа от 2,0% през предходния месец.

Изключвайки храните и енергийните продукти, мярката разкрива по-устойчива картина за движението на цените в първата по сила икономиката на света. Както и при основния показател обаче, базисната инфлация също се е покачила с 0,1% през август, докато очакванията на пазара бяха за ръст от 0,2%.

Индикаторът потвърди очакванията за увеличение с 1,8% на годишна база през август, нараствайки с 10 базисни пункта над отчетения през юли резултат.

Последните данни за инфлацията идват в момент, когато пазарните участници са в нетърпеливо очакване на изхода от двудневно заседание на Федералния резерв, което започва днес.

Според повечето анализатори изявлението на председателя на американската централна банка Бен Бернанке, което ще бъде направено в сряда, ще покаже каква е позицията на централните банкери за икономиката. Прогнозите включват обявяването на решение за ограничение на 85-милиардната месечна програма за изкупуване на активи.

Публикуван в края на миналата седмица доклад показа, че производствените цени в САЩ са нараснали повече от очакваното през август, добавяйки 0,3% в сравнение с очакванията за ръст от 0,2 на сто. Резултатът за юли пък остана без изменение на месечна база.

Въпреки това основният индекс на цените на производител остана непроменен през август, докато икономистите очакваха инфлация в размер на 0,1% на месечна база.

На годишна база мярката напредна по-бързо от очакваното, увеличавайки се с 1,4%. Пазарните прогнози сочеха ръст от 1,3 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *