Устойчиво възстановяване на глобалната икономика няма да има и догодина

Не се очаква устойчиво възстановяване на глобалната икономика, сочат резултатите от проучване на АП сред група икономисти, публикувани в навечерието на срещата на Федералния резерв, на която се очаква да се вземе решение за изтегляне на ликвидност от икономиката.

Европа най-накрая излезе от рецесията, икономиката на Япония започна да расте след 20-годишна стагнация, а в САЩ възстановяването продължава да набира скорост. Въпреки това обаче анкетираните от информационната агенция икономисти не очакват глобалната икономика да възстанови „пълното си здраве“ през тази и следващата година.

Точно слабите темпове на възстановяване обаче са пречка за разрешаването на едни от най-сериозните икономически проблеми – високата безработица, неустойчивото потребление, високата задлъжнялост на правителствата и забавянето на развиващите се икономики.

Икономистите прогнозират, че икономиката на еврозоната ще се разшири с малко над процент през второто полугодие, както и за цялата 2014 г. Ускоряване на растежа обаче не се очаква в следващата година – година и половина.

За САЩ анализаторите прогнозират ръст от 2,3% през второто полугодие и 2,6% догодина. За Япония прогнозата е за ръст от 2,2% през 2014 г. – далеч под 3,8-те процента, с които брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се разшири през второто тримесечие.

Обикновено „здравословната“ експанзия на развитите икономики е над 3%, като в САЩ е отчитан среден растеж от 3,8% за периода 1976 – 2007 г. От 2005 г. насам обаче американската икономика не е постигала ръст от над 3 на сто, отбелязва агенцията.

Анкетираните икономисти очакват още Федералният резерв на Щатите да започне да затяга паричната си политика от тази седмица, като първоначалното намаление на програмата за изкупуване на активи се предвижда да бъде с около 10 млрд. долара.

Безработицата в Страната на неограничените възможности обаче не се очаква да се върне към здравословните равнища (5-6%) преди 2015 – 2016 г. В пика на кризата безработицата нарасна до 10 на сто, а в момента е намаляла до 7,3%. Понижението обаче се дължи не толкова на намерилите нова работа, колкото на повишения брой обезкуражени лица, които са спрели да си търсят работа.

Икономистите подчертават също така, че икономическото възстановяване на Европа и Япония се спъва и от застаряващото население, което свива работната сила. Темповете на пенсиониране на по-възрастните работници не могат да бъдат компенсирани от темповете, с които по-младите могат да ги заменят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *