Инфлацията може да препъне бюджета през следващата година

 
„Положителното в Бюджет 2012 е това, че има подобрение в събираемостта. Министерството на финансите се научи по-добре да си събира приходите в сравнение с минали години“, заяви пред Гарабед Минасян.
Според него обаче инфлацията може да се превърне в заплаха за стабилността на бюджета през 2013 г.
„Но проблеми с бюджета могат да възникнат навсякъде – например ако усвояемостта на средствата от ЕС не е такава, каквато е планирана, ако инфлацията се промени, също. Прогнозира се, че през другата година инфлацията ще дръпне нпред и ако дръпне това изисква индексиране на всякакви доходи“, счита икономистът.
Минасян счита, че сам по себе си бюджетът не може да бъде решение на проблемите в българската икономика, ако не се предприемат реформи.
„Бюджетът е нещо, което директно ни засяга. Това е един много сериозен инструмент на правителството за управление на икономиката, той трябва да бъде подкрепен от други макроикономически действия“, каза Минасян и посочи, че тези действия трябва да дойдат от страна на БНБ и на Народното събрание.
Икономистът посочи, че досега в България е имало 33% събираемост на приходите, което е на долната граница на събираемост в ЕС. За тази година обаче са прогнозирани 36%.
„На базата на какво се очакват, като данъчните престъпления се очаква да са на същото ниво“, попита той.
Минасян поясни, че в Норвегия приходната част формира 60% от бюджета, което напомня на времената на социализма, когато в България процентите са били също такива високи.
„Но хората не бягат от Норвегия,“ каза той. „Аз си мисля, че няма да има кой знае какво прекрояване на бюджета“ при преминаването му през Министерски съвет и през Народно събрание.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *