Инфлацията оказва натиск върху икономиките в Източна Азия

Държавите от Източна Азия трябва да действат бързо, за да намлят бремето от нарастващите цени на храните и горивата върху бедността в региона. Инфлацията е по-голямото предзивикателство пред регионалните икономика от напрежението на световните финансови пазари, твърди Световната банка, цитирана от АП.

Ръстът на източноазиатските икономики през тази година може да е по-малък с 1-2 процентни пункта до 8,5 на сто заради да кридетната криза в САЩ, която намалава търенето на експортни стоки, твърди банката в прогнозата си рагиона, която се публикува два пъти годишно.

Световната банка обаче предупреждава, че цените на храните и горивата, които нарастват през последните години, представляват за правителствата много по-непосредствен проблем, който трябва да бъде решен. От 2003 година насам цените на петрола и други суровини са се удвоили и утроили.

Според вицепрезидента на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион Джим Адамс, докато кредитната кирза ще окаже своето влияние – на едни страни повече, отколкото на други, много по-непосредствени са опасенията, че инфлацията в източноазиатските страни се покачва до доста високи нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *