Инфлация и последици

Инфлацията е голяма както никога досега. Дали става дума за Китай, САЩ или Германия -няма значение. По целия свят хората пъшкат под покачващите се цени на енергията и храните. А скокът на цените има не само социални, а и политически аспекти. Какви са те в различните страни според Financial Times Deutaschland:

Китай: Студът и снегът са в основата на поскъпването
Не всички китайци усещат икономическия подем, но инфлацията засяга всеки от тях. По-студената и снежна зима също допринесе за поскъпването, което достигна 9 % – най-висока стойност от 11 години насам. Правителството отдавна констатира заложеният в тази тенденция потенциал за недоволство – на общонародния конгрес премиерът Вен Джабао определи борбата с инфлацията като най.важна задача на правителството.

Иран: Опашки по бензиностанциите
Консерваторите, обединени около президента Махмуд Ахмадинеджад, спечелиха парламентарните избори в средата на март – но, защото много от кандидатите-реформатори въобще не бяха допуснати до участие (си затова бяха критикувани от ЕС). В действителност атмосферата в страната е напрегната, инфлацията е 20 %. „За хората в Иран това е основният проблем” споделя техерански професор-политолог. Колко чувствително реагират на покачващите се цени иранците показа миналото лято, когато недостигът на бензин предизвика не само опашки по бензиностанциите, но и безредици в страната.

Венецуела: Бедност въпреки нефтените богатства
Проблемите на Иран усети и венецуелският лидер Хуго Чавес. Въпреки бликащите нефтени залежи правителството в Каракас не може да удържи икономическите проблеми в страната – не достигат хранителни продукти, цените растат. Чавес усети неотдавна недоволството на населението, когато внезапно загуби на референдума за конституцията.

Германия: Скъпи емоции в супермаркета
В Германия електроенергията, алкохолът и хранителните стоки също поскъпват. Когато цената на млякото се повиши рязко миналото лято, недоволството обиколи републиката. Икономистите обръщат внимание на това, че „усетената” инфлация е по-висока от реалната. Но цифрите показват, че инфлацията от 2,2 % през 2007 г. е най-високата през последните години и се изравнява с тази от средата на 90-те.

Европа: грижи за шефа на ЕЦБ
Инфлацията в почти всички страни на Европейски съюз е по-висока през миналата година. В Еврозоната тя е повече от 3 %. Това се отрази на политиката на Европейската централна банка. От една страна президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише с радост би свалил основния лихвен процент, за да даде възможност за подем на икономиката. От друга страна, обаче, се страхува от негативните последици на такава стъпка, а именно – още по-голямо поскъпване. Резултатът: основната лихва в европространството стагнира на 4 %.

Франция: поскъпването засилва критиките към ЕЦБ
С политиката, която води, Трише си спечели доста врагове в собствената си страна. И във Франция покачването на цените се ускори в началото на годината, инфлацията превиши 3 %. Но според президента Никола Саркози големият проблем е неудовлетворителният икономически ръст, поради което даде ясно да се разбере, че не е съгласен с лихвената стратегия на ЕЦБ.

САЩ: инфлацията като екстра
Саркози не би имал толкова проблеми, ако президент на ЕЦБ бе човек като Бен Бернанке, под чието ръководство Федералният резерв на САЩ за пет месеца свали основната лихва от 5,25 на 3 %. Нарастваща инфлация американците приемат като допълнителна тежест. Поскъпването надмина 4 % – най-високото от 16 години.

Япония: радост от края на дефлацията
Дори и в Япония цените сега растат – обстоятелство, което някои икономисти приветстват след продължилата десетилетие и половина дефлация. Каква ще е реакцията на Японската национална банка по отношение на тенденциите за увеличаване на цените не е ясно, защото още не е намерен наследник на шефа на банката Тошихико Фукуи, тъй като опозицията и правителството не могат да се споразумеят за кандидата.

Зимбабве: 100 000 процента инфлация
Хората в Зимбабве с удоволствие биха имали проблемите на Токио. Южноафриканската страна се измъчва от липсата на икономическа политика под ръководството на президента Роберт Мугабе. Националната валута ежедневно се обезценява. Инфлацията надхвърля 100 000 процента, един американски долар се разменя за 25 милиона зимбабвийски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *