Федералният резерв официално одобри офертата на JPMorgan за Bear Stearns

Федералният резерв одобри офертата на JPMorgan Chase за Bear Stearns две седмици, след като сливането между двете банки беше обявено, съобщава AFP. „Бордът на директорите прецени, че критичността на ситуацията налага вземането на спешни решения“, се казва в официално изявление на Федералния резерв.
Институцията подкрепи JPMorgan още когато за пръв път беше оповестена сделката. Тогава от JPMorgan са поискали одобрението на Федералния резерв за поемане на индиректния контрол на активите и дейностите на Bear Stearns.
Сега JPMorgan предлага да закупи повече от 25% от акциите на Bear Stearns и след това новообразуваното звено и Bear Stearns да се слеят, като петата най-голяма американска банка може да запази името си. На 24 март JPMorgan увеличи офертата си за Bear Stearns до 10 долара за акция, след като първоначалната беше 2 долара за акция.
Днес (02.04.08) Бен Бернанке и колегите му ще дадат показания пред сенатска комисия за необичайната роля на Федералния резерв при спасяването на Bear Stearns. Институцията стана гарант на средства в размер на 29 млрд. долара по финансирането на сделката за Bear Stearns, като в замяна получи активи на банката за 30 млрд. долара, включително и някои рискови ипотечни заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *