Ипотечните кредити стават като потребителските

БСП и ДПС ще внесат до края на месеца в парламента общ текст на закон за ипотечните кредити. Според проектния текст ипотеките ще бъдат приравнени с потребителските заеми и ще отпадне наказателната лихва при тяхното предсрочно погасяване, съобщава БНР.

Представители от БСП и ДПС са имали среща с Асоциацията на банките преди месеци и са се разбрали да не говорят по темата, докато законопроектът не бъде окончателно готов.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев лаконично заяви, че чака БСП да представи идеите си, за да може текстът да влезе в парламента до края на месеца. Румен Гечев от БСП каза, че се работи активно. Депутатите се срещат с представители на банковата система и изпълнителните директори на кредитните институции.

Според него най-важното е да се балансират отговорностите и интересите на кредиторите и длъжниците. Гечев посочи, че в момента е публична тайна, че този баланс е нарушен в полза на банките. Ето защо парламентът трябва да възстанови равновесието на системата.

Гечев посочи, че в текста ще влезе идеята за обща солидарност между кредитополучател и банка при поемането на риска по заема. Според депутата от БСП в момента цялата отговорност носи длъжникът, което не е приемливо, защото българите не трябва да са „крепостни селяни на банковата система“.

Освен това Гечев е категоричен, че наказателна лихва при предсрочното погасяване на ипотечен кредит трябва да се премахне, както беше прието при потребителските кредити. Според депутата пазарната логика сочи, че ипотечните кредити въобще не би трябвало да се различават от потребителските.

Ще се търси и консенсус за давност на ипотечните кредити с просрочие. Гечев зави, че работната група, която изготвя закона за ипотечните кредити, използват за база практиките в другите европейски страни.

Законът за ипотечните кредити е един от 10-те спешни законопроекта, които трябва да бъдат приети до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *