Евростат: Българското потребление излиза от кризатa

Продажбите на дребно в България нарастват с 0.4% на месечна база през август, отчете днес Евростат. Това става след ръстове с 1.2% през юли и 1.3% през юни.

Така темпът на растеж на продажбите на дребно в страната се ускорява и на годишна база. През август, спрямо същия месец на миналата година Евростат отчита увеличение с 4.9%, спрямо ръст с 4.4% през юли.

Данните са изключително добра новина за българската икономика, тъй като показват съживяване на вътрешния пазар през последните месеци.

То не се дължи на понижение на лихвените проценти по потребителските кредити. По данни на БНБ лихвите по тях пада средно на годишна база само със 17 базисни пункта през август и се покачва със 71 базисни пункта спрямо юли.

Изглежда пазарът е навлязъл във фаза на възстановяване и се отблъсква от дъното, въпреки високата безработица от 13% и кредитната криза в страната.

Обяснението за това може би се крие в спестяванията. Депозитите на населението са на рекордни нива от 35.9 млрд. лв. на лихвите по тях падат с 90 базисни пункта на годишна база през август. Това ще ограничи нагласите на населението да държи парите си на влог и вероятно вече е фактор, действащ в подкрепа на потребителското търсене и съответно на икономиката на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *