Ирена Къстева и Делян Пеевски искат да купят ”Канал 3”

Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева иска да купи чрез компанията си „Нова българска медийна група холдинг“ телевизия „Канал 3“.

Дружеството е поискало от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри придобиване на контрол над собственика на телевизията – „Елит медиа България“, съобщи „Капитал“, като се позова на регистъра на антимонополния регулатор.

В същото времеКръстева е прехвърлила на сина си половината от акциите си в „Балканска медийна компания“ЕАД, която е собственик на „Нова българска медийна група холдинг“, предаде Клуб Z,цитирайки промяна в Търговския регистър. Така за пръв път депутатът става официално собственик на медии, макар още преди време да наричаше „моите медии“ изданията на майка си „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и великотърновския „Борба“. Сега медийната група ще се разшири и с телевизия.

За последно собствеността на „Канал 3“ бе сменена миналата година, когато бе купен от Мария Опренова за 1 млн. лв.

От съобщението до КЗК не става яснодали обект на сделка са всички акции, говори се за контрол, което би трябвало да значи мажоритарен дял. От документа се разбира, че според купувача покупката няма да окаже влияние, защото „характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, поради липсата на хоризонтални и вертикални ефекти, както и липса на отношения на свързани пазари“.

Срокът за разрешение от регулатора е един месец, освен ако не започне задълбочено проучване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *