Цените на храните тръгнаха рязко нагоре, но само в България

Храните на едро поскъпват. Индексът на цените на тържищата, който отразява стойността на хранителните стоки търгувани на едро, се повиши с 6.6 на сто, през последния месец, по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Поскъпват повечето основни хранителни продукти, от краставиците и доматите, през захарта, до каймата и пилешкото месо.

Цените на зеленчуците се повишават най-бързо с приближаването на есента. Само за седмица цената на краставиците се вдигна с 22%, до 1.10 лв. за килограм. Цената на зелето също се е повиши. Увеличението при доматите пък е до 86 ст. за килограм.

На фона на ембаргото в Русия и поевтиняването на петрола и торовете, поскъпването на храните в България може да се обясни само с повишаване на търсенето.

В глобален мащаб цените на хранителните продукти падат. Дори оризът, който поскъпна през юли, в момента поевтинява, заради излизането на новата реколта на пазара.

През последния месец цената на царевицата в глобален мащаб се понижи със 7.5%. Пшеницата поевтиня с 3.4%, говеждото месо, с 0.19%. Цената на захарта падна с 8.9%. А оризът поскъпна със 7%, но днес поевтинява с 0.75%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *