Ирина Бокова e новият председател на ЮНЕСКО

Посланикът на България във Франция Ирина Бокова е новият генерален директор на ЮНЕСКО, организацията на ООН за образование, наука и култура. Бокова е първата жена, която заема този пост.

На последното пето поред гласуване снощи тя получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията. Другият главен претендент за поста беше египтянина Фарук Хосни.

От юни 2005 г. досега Ирина Бокова е извънреден и пълномощник посланик на България във Франция, постоянен представител към ЮНЕСКО, както и представител на президента в Международната организация на франкофонията.

„За мен изборът на Ирина Бокова е признание за България. Като правителство ние направихме всичко за нейната подкрепа. Надявам се госпожа Бокова да го оцени“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Много съм щастлив, голяма победа за България е, че български гражданин ще ръководи толкова влиятелна международна организация“, каза заместник-министърът на външните работи Марин Райков. „Този успех оправдава подкрепата на новото правителство за Ирина Бокова“, допълни още Райков.

Веднага след избирането й Ирина Бокова заяви: „Всички кандидати предложиха много добри идеи. Ще заимствам всички хубави идеи от програмите на другите кандидати. Надявам се, че ще бъдем заедно не само с представителите на арабския свят, но и всички регионални групи в ЮНЕСКО, защото аз никога не съм вярвала в сблъсъка между цивилизациите. ЮНЕСКО съществува, за да носи толерантност и диалог“.

Във френските медии вече се появиха първите реакции след избора на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО се измъкна от Хосни, пише вестник „Фигаро“, който представя новата директорка като динамична личност, комунистка, но убедена радетелка за европейската кауза. Вестникът припомня, че освен член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, тя е заместник-председател на франкофонната група на посланиците към организацията.

В първите си коментари вестник „Моп“ набляга на факта, че Ирина Бокова ще бъде първата жена оглавила ЮНЕСКО и проследява нейния университетски път от Москва до САЩ. Външният министър на Франция Бернар Кушнер е изразил пълната подкрепа на Франция в дейността на новата директорка.

През октомври изборът на Ирина Бокова трябва да бъде потвърден с тайно гласуване от общата конференция на ЮНЕСКО.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *