Ирландия представи стратегия за възраждане на страната, като финансов център

Ирландското правителство започна действия за възвръщане на статута на Дъблин като международен център за финансови услуги. Мерките са необходими след данните, че градът пада в класирането, като място за локализиране на финансов бизнес, след като икономическата му репутация пострада по време на световната финансова криза.

Ирландското правителство реши да действа, след засилването на конкуренцията от страна на други европейски центрове като Англо-нормандските острови, Люксембург и Кипър и на фона на признаците, че макар Дъблин да се е превърнал в център за администрирането на средства, той не е успял да се утвърди като банков център.

Индексът на световните финансови центрове на Z/Yen, базирана в Лондон консултантска фирма, тази седмица показа, че Дъблин е паднал до 70- то място в лигата на 83 центъра за финансови услуги по света. През март 2009 градът бе на 10- то място в световната ранглиста, базирана на фактори като финансова и валутна стабилност и изследвания на професионалисти в индустрията.

Саймън Харис, министърът, отговорен за Международния център за финансови услуги (МЦФУ) в Дъблин, заяви, че би било “небрежност” да не се развие нова стратегия, която да гарантира, че финансовият център ще продължи да осигурява работа и инвестиции. Харис допълни “че придвижвайки се от икономическа криза към възстановяване, ние искаме да спрем и да направим равносметка на това къде се намира индустрията”.

Оздравяването вероятно ще се съсредоточи върху обединяването на усилията на различните държавни органи, които участват в структурата на МЦФУ, включително агенциите за активни и пасивни инвестиции, както и няколко министерства.

Брендън Бруен, главата на Financial Services Ireland, лобистка група, заяви: “Няма да има радикална промяна в подхода, но е необходимо различните агенции, които участват да вложат заедно усилията си в нещо по- последователно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *