Отпадането на таксите за роуминг в ЕС може да се забави

Отпадането на таксите за роуминг в ЕС може да бъде отложено, съобщи специализираното издание Euractiv, като се позовава на проектопредложение.

От юли тази година цените на уебсърфирането бяха намалени наполовина, а на телефонните обаждания – с една четвърт. Отпадането на таксите за роуминг беше кауза на еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, чийто мандат скоро ще приключи.

През април евродепутатите масово гласуваха в подкрепа за отпадането на роуминг таксите от 2016 г., припомня Euractiv.

Нова чернова на текста, предложена от Италия, която държи ротационното председателство на ЕС, обаче така и не споменава датата, определена от европарламента – 15 декември 2015 г.

Проектът вероятно ще бъде преразгледан. Сега той предвижда само поетапно намаляване на таксите за роуминг до постигане на „роуминг като у дома“ (roam like at home). Тогава операторите ще таксуват клиентите по основните им тарифи, независимо че в даден момент не се намират в държавата си.

„Законовата дата за първоначалното въвеждане на „роуминг като у дома“ – обект на преходни мерки и справедливи ограничения на потреблението – трябва да бъде определена и е важен политически въпрос“, пише в черновата.

От 2007 г. досега таксите за роуминг бяха неколкократно намалявани по административен път от Европейската комисия.

Източници от телекомуникационния сектор казват, че отпадането на плащането на роуминг не подлежи на съмнение и е въпрос на време, но преждевременното премахване на източници на приходи би затруднило телекомите да инвестират в по-бързи мрежи.

Реформата имаше за цел да се повиши конкурентоспособността на съюза по отношение на САЩ и Азия, както и да накара големи оператори като френския Orange и британския Vodafone да инвестират в по-бързи мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *