Искаме Китай да инвестира у нас

Снимка: Thinkstock/Guliver

Българска делегация начело с премиера Пламен Орешарски, ще се опита да убеди китайските инвеститори да вложат парите си в заводи, строителство и земеделие. Това са част от нещата, по които Орешарски ще разговаря в Китай, където ще представи възможностите на България на един от най-големите форуми – „Годишната среща на новите шампиони“. Събитието ще се проведе в Далиен, известен като Летен Давос, пише „Стандарт“.

По време на дискусията Орешарски ще говори за възможностите на европейските пазари и защо България може да бъде рай за инвеститорите.

По време на работното си посещение в Китай, което ще продължи до 12 септември, премиерът ще разговаря и с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян. Той ще го приеме в резиденция Пан Шуей Дау, където двамата ще имат среща на четири очи.

След това заедно с вицепремиера Даниела Бобева, която ще придружава Орешарски по време на визитата, ще обсъдят подробно и възможностите за нови инвестиции на Китай в България.

По време на посещението премиерът и заместничката му ще имат среща и с председателя на „Чайна Ексимбанк“. Разговорите ще се въртят около бъдещи инвестиционни намерения у нас на компании, финансирани от световния трезор. Още през 2009 г. представителство на банката в Европа бе готово да финансира изграждането на завод за гуми у нас на китайска компания. Заради кризата обаче проектът бе замразен.

Бобева ще се срещне и с ръководството на „Чайна стейт кънстръкшън“.

Световноизвестната компания предизвика истински фурор през 2008 г., когато акциите й отчетоха почти 60% ръст при дебюта си на фондовата борса в Шанхай. Компанията е световен лидер в строителството на жилища и железопътни обекти.

На най-големия азиатски бизнес форум ще присъства и земеделският министър Димитър Греков, който ще представи както възможностите за износ на плодове и зеленчуци родно производство в Китай, така и опциите за бизнес у нас. Според експерти в началото на годината китайски компании са заявили, че имат интерес от голяма инвестиция в нашето земеделие.

Идеята е да купят земи, които да се обработват от българи, наети от тамошни компании. След това продукцията – предимно зеленчуци, да се изнася както за Китай, така и за Европейския съюз.

В рамките на визитата в Китай ще бъдат представени и възможностите за туризъм в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *