Страните от Г-20 ще се борят срещу укриването на данъци

Очаква се срещата на лидерите на страните на Г-20 да завърши със сключването на споразумение за борба с укриването на данъци от страна на международните компании, предаде „Би Би Си“.

Групата от развити и развиващи се страни формално постигна съгласие по този въпрос още през юли.

От международната организация Oxfam предупредиха, че подобно поведение е вредно не само за страните, в които компаниите са базирани, но и за развиващите се държави. Африканските икономики губят по 2% от държавните приходи от подобно избягване на данъци.

Официално темата на срещата на върха са глобалните икономически въпроси. Въпреки това най-дискутираната тема се очаква да бъде конфликтът в Сирия.

В дневния ред ще влезе и въпросът относно прекратяването на програмата за парични стимули от страна на Федералния резерв на САЩ. Крайното решение там се очаква да бъде взето на срещата на Фед на 17-18 септември.

Срещата на върха се провежда в момент, в който водещите икономики, САЩ и еврозоната, показват признаци на засилване на икономическия растеж.

Това означава, че политиците, главно в САЩ, планират да преустановят паричната политика, към която прибегнаха, за да облекчат ефектите от дълговата криза.

Редица експерти смятат, че инвеститорите все още не са готови да се справят с прекратяването на паричните стимули и ниските лихвени проценти.

В развиващите се икономики растежът рязко спадна и много от валутите на страните поевтиняха спрямо долара, който от своя страна поскъпна от очакването за по-устойчиви лихвени проценти.

Най-неотложният въпрос за решаване обаче е сирийската криза.Официално тя не е включена в дневния ред, затова всяка дискусия на тази тема ще бъде неформална.

Двете най-важни държави – Русия и САЩ, не могат да постигнат съгласие относно това дали трябва да има военна интервенция срещу режима на Башар ал-Асад. Наскоро руският президент Владимир Путин дори предупреди Барак Обама, че военна намеса в Сирия без одобрението на ООН ще се счита за проява на международна агресия.

Друг неикономически въпрос, по който САЩ и Русия не могат да съгласуват единна позиция, е този за правата на гейовете. Очаква се тази тема също да бъде дискутирана по време на срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *