Лятото си отива от капиталовия пазар

©Юлия Лазарова

Първата седмица на септември завърши позитивно за водещия индекс на Българската фондова борса SOFIX. Той затвори над психологическите 450 пункта след четири дни в търсене на посока. На седмична база индексът на сините чипове подобри нивото си с 1.18%, а от началото на годината ръстът му е с 30.41%.

Единични сделки движиха пазара

В началото на новия сезон интересът на инвеститорите към търговията не беше висок и това пролича по относително ниския оборот от сделките с акции. На фона на свития пазар се откроиха единични по-големи прехвърляния. При едно от тях имаше покупко-продажба на 9% от капитала на „Софарма“ срещу 36.2 млн. лв. Сделката беше осъществена в сряда на регулиран пазар.

В четвъртък имаше активна търговия с книжа на „Енергони“, като в серия договорени сделки се изтъргуваха 58.5 млн. акции на дружеството. Това се равнява на 10.7% от капитала му, който беше прехвърлен срещу 3.7 млн. лв. Сделките се осъществиха при цени от 0.05 до 0.10 лв. за лот, което е значително над цената от 0.004 лв., на която се търгува акцията на регулиран пазар.

БФБ на „полския Давос“

През миналата седмица Българската фондова борса беше представена на икономически форум в Полша. Форумът доби популярност като полския Давос, тъй като е най-големият за Централна и Източна Европа. И тази година той събра над 2000 представители на политическия и бизнес елит на Европа, Азия, САЩ и Близкия изток.

IPO на хоризонта

През тази седмица събитие за инвестиционната общност ще бъде първичното публично предлагане на „Елана агрокредит“. То ще започне на 11 септември и ще продължи до 10 октомври, като при успех ще вдигне капитала на дружеството от сегашните 700 хил. лв. на 15.7 млн. лв. За записване се предлагат 15 млн. акции с номинална стойност 1 лв. „Елана агрокредит“ е специализирана в предлагането на кредити за покупка на земеделска земя чрез финансов лизинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *