Искат кметове да слагат таван на цените на такситата

Всяка община да определя таван на цените на таксиметровите превози на нейна територия. За това настоя изпълнителният директор на „Автомобилна администрация” Володя Киров. Киров допълни, че промяната не може да се въведе пробно в някои общини, а трябва да се регламентира нормативно. Повечето представители на бранша обаче се обявиха против. Общините също са разединени в позицията си.

Според закона в момента общините издават разрешителни за извършването на таксиметрови услуги на своята територия. За цените на превозите обаче не отговарят. За пореден път от „Автомобилна администрация” предложиха кметовете да слагат таван на стойността на услугата. „Общините трябва да подпомогнат държавата, защото в крайна сметка това опира до хора, които използват услугите на такситата и които в крайна сметка се оказват ощетени, в някои случаи без да са измамени в класическия смисъл на това понятие, защото просто има обявени изключително високи цени от порядъка на 2-3-5-8 лв. на км”, коментира изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация”Володя Киров.

„Десет години държавната администрация не можа да се оправи с такситата и с някои проблеми в такситата. Сега ще дадем правомощия на кметовете. Ако искат и на горските стражари да дадат, аз не съм убеден, че резултатът ще бъде по-добър от този, който се случва до момента”, каза Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите.

Според Крумов цената на превозите в повечето общини е около един лев за километър пробег. Трябва обаче да бъде решен проблемът с такситата-менте, което няма да стане с таван на цените на превозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *