Искат 500 хил. глоба за БТК

Телекомът не дава достъп до мрежата за интернет, въпреки че бе задължен

Глоба от 500 хил. лв. да бъде наложена на БТК, настояват от Сдружението за електронни комуникации. Телекомът пречи на достъпа на свои конкуренти до инфраструктурата си. Това бе потвърдено и от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополистите обаче наложиха на БТК санкция от 200 хил. лв. Сдружението ще го обжалва, защото смята, че трябва да бъде наложена максималната глоба.

Телекомът вече отнесе няколко санкции по 200 хил. лв. за възпрепятстване на достъпа на конкуренти до т.нар. битстрийм – достъп до мрежата за бърз интернет. Решенията бяха потвърдени и от Върховния административен съд. След жалби на „Орбител“ АД и „Некском България“ магистратите постановиха Комисията за регулиране на съобщенията да задължи БТК да предостави достъп при недискриминационни условия. Компанията обаче не се съобрази с първите санкции, затова КЗК отново я глоби преди седмица.

Сдружението очаква алтернативните телекоми да получат възможно най-бързо достъп до ADSL мрежата на БТК. Така те ще могат да предложат на клиентите си конкурентни услуги, каза Теодор Захов, председател на Управителния съвет на СЕК.

Бързият интернет достъп от типа ADSL е с най-голям потенциал за дългосрочно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *