Мерят богатството по служебната кола

Статистиката започва изследване за линията на бедността у нас, ще я сравнява с ЕС

Служебната кола става мерило за богатството на българина. Въпрос за ползването на фирмен автомобил ще бъде включен в мащабно изследване на бедността, което за първи път ще се направи у нас през август. Сега много често хората обявяват ниски заплати от 100-200 лева, които ги вкарват в долните нива на социално положение. В службата обаче ползват различни екстри, следователно не са толкова бедни.

В анкетите, които ще правят хора на Галъп интернешънъл по поръчка на Националния статистически институт, ще бъдат включени и други въпроси, свързани със социалния статус – колко често общувате с роднините си, ходите ли на театър или опера, участвате ли в благотворителни организации. 6120 домакинства от цялата страна ще бъдат разпитани къде живеят, колко харчат за жилището – наеми, ток, отопление. Такова изследване се прави във всички страни от Евросъюза и резултатите за България ще могат да се сравнят с данните за членките на Общността. За първи път ще се оценява и дали данъците за отделните възрастови групи са справедливи – хората ще трябва да отговорят колко са брутните им доходи за година и колко получават, след като платят всички налози и осигуровки. Анкетираните ще бъдат питани за доходите им от заплати, наеми, помощи, стипендии и дори от селско стопанство.

Данните ще се използват за изчисляване на линията на бедността. Сега бедните българи са около 16% от населението, или 1,23 млн. души.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *