Исландецът Тор си взема БТК

Хора от фонда му “Новатор” поемат управлението на телекома

Екип от „Новатор“ поема управлението на БТК. Хората на исландеца Тор Бьорголфсон подготвят прехвърлянето на телекома ни от „Адвент“ на неговия фонд. В края на миналата година между двете дружества бе постигнато споразумение „Новатор“ да купи „Вива Венчърс“, която държи 65% от БТК и третия мобилен оператор „Вивател“.

В Управителния съвет на БТК, считано от 5 юни, влизат Джеръми Уоуд Томсън, Греъм Брус Макинрой и Кевин Майкъл Смит. Това пише в официалното съобщение на компанията до фондовата борса. Освободени са представителите на две други институции от консорциума с „Вива“ – Леонидас Константинос Цибурис от Национална банка на Гърция и Станислав Миколай Кнафлевски от „Ентърпрайс инвесторс“. Управителният съвет напуска и самият Бьорголфур Тор Бьорголфсон. Промените са вписани в Софийския градски съд с решение №34 от 5.06.2006 г.

От БТК отказаха да коментират защо е променен бордът и кого от акционерите представляват тримата новоназначени. Говорителят на телекома Димитър Цонев обясни пред „Стандарт“, че не е упълномощен да говори по въпроси, касаещи акционерите.

Според запознати тримата са от екипа на „Новатор“. Фондът засега не е официален акционер, тъй като препродажбата на „Вива Венчърс“ не може да стане по-рано от 2007 г., според договора за приватизация на БТК. Още отсега обаче със свои хора в управлението Тор си осигурява контрола над компанията. Както „Стандарт“ предупреди, родният телеком ще стане офшорка и нито лев от приходите му няма да влизат в хазната. „Новатор“ е базиран на Британските Вирджински острови.

–––––––––––––––––––––––––––

Кои са новите лица

–––––––––––––––––––––––––––

Томсън и Смит са ръководили и други начинания на исландеца, научи „Стандарт“. Информация бе открита само за Брус Макинрой в сайтовете на няколко компании, в чието управление влиза той. Той е служител на базирания в Лондон фонд „Новатор“ от май 2004 г. Неговата задача са концентрация на инвестициите от телекомуникационния и технологичния сектор. Той е член на Надзорния съвет на P4 Sp z o.o., четвъртия мобилен оператор в Полша. Освен това е директор в Be Un Ltd, британски интернет оператор. Участва и в борда на FORTHnet SA, водещ гръцки интернет оператор. Той е още в борда на QXL ricardo PLC, компания за онлайн аукциони, както и в надзора на Netia. Започва кариерата си като инженер в Бритиш Телеком, после работи в отдела за инвестиционно банкиране на Дойче банк и „Мерил Линч“, специализиран в телекомуникациите. Завършил е университета в Кеймбридж с магистърска степен по компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *