Испания затвърди излизането от рецесията

Испанската икономика нарасна леко през последните три месеца на 2013 г., затвърждавайки обаче постиганото тримесечие по-рано окончателно излизане от рецесията.

Измерена на тримесечна база, испанската икономика се разшири с 0,2% през четвъртото тримесечие на 2013 г. след покачването от 0,3% в предходните три месеца. Данните на Националния статистически институт на иберийската страна съвпаднаха с прогнозите на анализаторите, пише WBP Online.

Спрямо година по-рано обаче, икономиката на Испания продължи да показва слабост, свивайки се с 0,2% за периода. Анализаторите очакваха спад от 0,1 на сто.

По-рано тази седмица Европейската комисия прогнозира, че испанската икономика ще нарасне с 0,5% през текущата година.

Въз основа на подобряването на макроикономическите показатели, испанското правителство успешно продаде облигации с по-ниска доходност в началото на февруари. Средната цена на испанския дълг с падеж след 3 години спадна от 2,1% до 1,562%.

Същевременно производственият сектор в четвъртата по големина икономика в еврозоната остана на зелена територия за втори пореден месец през януари. Индексът на испанските мениджърите по покупките достигна ниво от 52,2 пункта в сравнение с 50,8 пункта месец по-рано. Експертите предвиждаха равнище от 51,1 пункта.

Икономическото възстановяване на Испания все още обаче показва и признаци на нестабилност. Безработицата продължава да е втората най-висока в региона, отчитайки ниво от 25,8% през декември. Месец по-рано отчетеното равнище бе 26,1%.

В допълнение към това, страната има и втората най-висока младежка безработица, като през декември тя обхващаше 54,3% от лицата под 25-годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *