Температурите се покачват и петролът поевтинява

Фючърсите на петрол сорт Brent се плъзнаха към $109 за барел днес поради притеснения, че отминаването на студеното време в САЩ ще намали търсенето на гориво за отопление и по този начин ще се премахне ключовата подкрепа за суровината, въпреки че намаленото предлагане в някои държави производителки, все още поддържа цената, съобщи Reuters.

Поскъпването на долара и притесненията относно перспективите за потребление в Китай могат също да натежат на цените на петрола.

Сорт Brent отчете понижение с 30 цента до $109.22 за барел тази сутрин, след като почти не промени стойността си през изминалия ден. Американският WTI поевтиня с 32 цента до $102.27, след като вчера приключи сесията с повишение от 76 цента.

Нивото на подкрепа за Brent е на $105.20, нивото на съпротивление е $113 за барел до края на другата седмица, коментира Че Тат Тан, инвестиционен анализатор от Phillip Futures, Сингапур. Той очаква американският петрол да се търгува на стойност между $98 и $103.80, като премиумът между фючърсите на Brent и WTI ще се задържи на стойност $7-$10 за барел.

Производствената активност в Китай вероятно се е увеличила съвсем малко през февруари, според проучване на Reuters, падайки до осем-месечно дъно, което ще покаже, че слабото забавяне на икономиката продължава

Официалният индекс на производствената активност на Китай PMI най-вероятно ще отбележи понижение до 50.1, спрямо 50.5 през януари, според медианна прогноза на 12 икономисти за Reuters. Стойност над 50 показва разширяване на активността.

Американският долар се задържа близо до най-високите си нива от 2 седмици, което тежи на петрола и на други стоки, които се търгуват в американска валута.

Инвеститорите наблюдават внимателно и кризата в Украйна. Руският президент Владимир Путин нареди въоръжените сили на Русия, да са в бойна готовност в Западна Русия, близо до границата с Украйна, което накара Вашингтон да предупреди, че военна интервенция би била сериозна грешка.

Петролните пазари наблюдават и продължаващата криза в Либия, където производството на петрол се сви след като правителството се бори да контролира милицията и да въведе закон и ред в страната.

Запасите на дестилати в САЩ се повишиха с 338 000 до 113.1 милиона барела, докато очакванията бяха за 1.2 милиона барела, показват данните на Енергийната информационна агенция, като се отчита и намаление в търсенето на гориво за отопление.

Цената на медта се понижи до най-ниската си стойност от повече от 2 месеца на фона на притеснения, че растежът в Китай се забавя и запасите на страната са се увеличили.

Договорите за доставка след три месеца се понижиха с 0.5% до $6 994 за тон на Лондонската метална борса, което е най-ниското ниво от 4 декември. Днес договорите се търгуваха на цена $7 012.25 на обед в Токио. Фючърсите на медта отбелязват спад в цената от 0.8% за февруари, което е намаление за втори пореден месец.

Фючърсите на медта за месец май на Шанхайската борса са поевтинели с 1.1% до $8 024 за тон. На фючърсната борса Comex в Ню Йорк цената им се понижи с 0.6% до $3.1975 за паунд.

На Лондонската метална борса алуминият, оловото, калаят и цинка поевтиняха, а никелът отчете повишение на цената.

Пшеницата отчете повишение на цената след най-голямото понижение, което беше достигнала за един месец. Причината за това беше неблагоприятното време от САЩ до Украйна, което навреди на посевите.

Фючърсите за май поскъпнаха с 0.3% до $6.07 за бушел на Чикагската борса и се търгуваха на цена $6.0575 днес на обед в Сингапур, след като вчера отчетоха 2% понижение. Възможно е цената на договорите да се покачи с 9% този месец след спадовете от 8.2% и 9.5% през януари и декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *