Испания: Опасност от дълг, както и от вот

Светът е вперил очи в четвъртата по-големина икономика в еврозоната, където управляващите социалисти може да се изправят пред тежко политическо поражение, което със сигурност ще доведе до промени в икономическата им политика.
А евентуално отхлабване на фискалната дисциплина може да направи страната следващия кандидат за спасителен заем от ЕЦБ и МВФ. Само че Испания е голяма икономика, толкова голяма, че може да разклати и без това изтънелите устои на еврото като единна валута.
Миналата неделя, на 15 май, под лозунги като „друг свят е възможен“ и „не гласувайте за тях“, имаше масови протести в големите испански градове. С тях хората отхвърлиха ясно консервативната фискална политика на правителството.
А през 2012 г. ще има общи избори, и социалистите ще трябва да се опитат да си върнат избирателите. Загубата на местните избори ще е тежък удар върху Сапатеро и правителството му.
При това за Испания единственият реален начин за преодоляване на икономическите проблеми е евтиното евро, което да стимулира конкурентоспособността и износа.
Така единната валута зависи от испанската стабилност. Евентуална политическа криза ще бъде посрещната негативно от пазара на облигации.
Очаква се опозиционната Народна партия да се представи добре, и ако получи достатъчно голям дял от вота тази неделя, може да поиска оставката на правителството и предсрочни избори.
Опасенията за испанския дълг са свързани преди всичко с бюджетните проблеми на местните власти. Повечето от регионалните автономии през 2010 г. отчетоха бюджетни дефицити над целта от 2.4% от регионалните БВП и почти 6.4% в случая на Кастилия Ла Манча.
Заради продължаващите спекулации около Гърция и опасенията за ситуацията в Испания днес еврото падна с над 1% до 1.4137 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *