Испанският пазар на имоти изпреварва европейския цикъл на корекция

Испанският пазар притежава много от характеристиките, които в момента привличат инвеститори на британския пазар на бизнес имоти, сочи ново проучване на CB Richard Ellis (CBRE).

Британският пазар на имоти привлече много интерес от потенциални инвеститори през последните месеци, поради все по-разпространеното мнение, че ценовата корекция вече е достатъчно голяма, за да го направи привлекателна инвестиционна мишена.
Много от тези фактори се отнасят и за испанския пазар, в резултат на което той привлича все повече инвеститори от европейския инвестиционен пазар, се казва в проучването.
Въпреки че като абсолютна стойност испанският пазар на бизнес имоти се сви през последните 18 месеца с инвестиционна активност от 1,85 млрд. евро за първото полугодие на 2009 г., спадът бе много по-слаб в сравнение с други пазари в Европа.
В резултат на това делът на Испания от общия европейски пазар се покачи повече от двойно – от 3% през 2005/06 г. до 7,5% през първото полугодие на 2009 г. Ръстът на пазарния дял показва, че инвеститорите, и по-специално опортюнистичните фондове, вече забелязват стойност на испанския пазар.
Съществен факт е също така, че в Испания бяха направени някои от най-мащабните сделки с имоти през първите шест месеца на годината. Сред бяха и две от деветте сделки на стойност над 200 млн. евро.
Важен двигател за този инвестиционен интерес в Испания е бързината, с която протече корекцията на пазара, както и наличността на висококачествени инвестиционни продукти на тези цени.
От пика на пазара в средата на 2007 г. досега доходността в Испания се е повишила с между 200 и 225 базисни пункта. За сравнение, средното повишение за Европа е по-малко и възлиза на 136 пункта.
„Наред с инвестиционната активност в Испания през второто тримесечие отчетохме и ръст на активността за юли“, коментира Адолфо Рамирез-Ескудеро, изпълнителен директор на CB Richard Ellis в Испания.
„През юли CBRE Испания сключи четири знакови сделки за испански клиенти на стойност над 300 млн. евро. Две от тях бяха в Испания и други две на други пазари в Европа, продадени на международни купувачи“, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *