Издигнаха фундаментите на Дунав мост-2

На българския бряг приключи изграждането на фундаментите на Дунав мост-2. Върху пилотите се монтират сегменти с тегло 120 до 250 тона. За тяхното транспортиране в района на свободната безмитна зона е изградено малко пристанище, а в дунавските води е изграден временен насип, по който специализирана техника доставя необходимите елементи за конструкцията на мостовото съоръжение. Това стана ясно след срещата на Рикардо Буено, главен мениджър на проекта „Дунав мост-2“ с новия областен управител на Видин Пламен Стефанов в петък. Срещата бе по инициатива на испанския мениджър, който иска да запознае новия областен управител на Видин с хода на строителството на най-големия инфраструктурен обект на територията на страната. Пламен Стефанов изрази удовлетворение от ускореното строителство на съоръжението. Той обяви, че в най-скоро време заедно със своя екип ще посети обекта, предаде БТА.
Главната цел за строителството на новия мост на река Дунав е създаване на липсващата връзка в инфраструктурата за интегриране на транспортната мрежа на България с европейските транспортни мрежи и повишаването на конкурентоспособността на българската икономика.
В края на юли Министерският съвет одобри проект на изменение към финансовия договор от 2000 г. между страната ни и Европейската инвестиционна банка за изграждането на мост на р. Дунав между Видин и Калафат. С документа срокът за усвояване на средствата по заема се удължава до 2011 г., съобразно графика за изпълнение на работите по обекта. Изменението осигурява финансиране на съществена част от проектно-строителните работи и надзора по новия мост и на прилежащата му инфраструктура на българския бряг. Забавянето на усвояването на средствата по заема се дължи на сложността на проекта и финансирането му от няколко институции с различни изисквания, което удължи подготвителната фаза на на изграждането на Дунав мост-2 след срока, планиран при сключването на договора с ЕИБ. Допълнително закъснение след сключване на договорите за изпълнение на проектно-строителните работи бе натрупано поради усложненията от различията в българското и румънското законодателство при издаване на разрешителни за строителство както на определените терени, така и в плавателната част на реката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *