Италия блокирала €3 млрд. помощ за Турция

Италия блокира плана на ЕС да предостави на Турция три милиарда евро помощи срещу ангажимента да спре потока мигранти в Европа.

Италия потвърди противопоставянето сипо въпроса за финансирането на европейския план за спиране на мигрантите, идващи в Европа от Близкия изток и Азия през Турция, заявиха вчера двама европейски служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Стъпката е нов пример за италианската позиция на противопоставяне по европейски въпроси.

В средата на октомври ЕС и Турция се разбраха за общпланза справяне с бежанската криза.Планът предвиждаТурция да получи средства от ЕС (около 3 млрд. евро)за мигрантите на нейна територия, да бъде ускорено отпадането на визите за турски граждани, както и да бъдат допълнително насърчени преговорите за приемането на страната в Общността.

В замяна Турция се ангажира да не допуска мигранти в ЕС, както и да приема обратно онези, които са навлезли в Европа от нейна територия.Една трета от общата сума по план трябва да дойде от бюджета на ЕС, аостаналата част – от страните членки.

Планът силно се подкрепя от Германия, която е крайната дестинация за повечето мигранти, напомня Ройтерс.Италианският премиер Матео Ренци обаче разкритикува германския канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на ЕС през декември във връзка с политиката на ЕСпо въпросите на енергетиката, банките и миграцията.

Италия:През пролетта миграционната криза в ЕС може да се изостри

Липсата на ефективни мерки от страна на Европейския съюз и страните в него може да доведе до значително изостряне на миграционната криза още през пролетта, заяви италианският външен министър Паоло Джентилони в интервю за в. „Фигаро“, цитиран от ТАСС.

„Миграционните потоци изобщо не са някакво временно явление. Те продължават и тази година, достигайки равнища, сравними с тези през 2015 г. За нас това е очевидно“,каза министърът.

Невъзможно е този приток да се управлява въз основа на правила, установени в ЕС преди четвърт век. Ако не бъдат предприети необходимите организационни мерки, трябва сериозно да се опасяваме, че още тази пролет масовият наплив на мигранти в страните от ЕС ще бъде възобновен. В резултат положението ще се влоши още повече, предупреди Джентилони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *