Сметната палата: Агенцията по храните крие нарушители.

Агенцията по храните не трябва да крие, а дори е длъжна да обявява на сайта си марката на всеки опасен продукт, който е установен на пазара. Това заяви вчера шефът на Сметната палата Цветан Цветков, като се аргументира, че по този начин се постига по-добрата превенция за здравето на потребителите. Той се мотивира, че големите хранителни вериги не се притесняват от налаганите глоби, а от отлива на клиенти.

От години агенцията по храните има практика да не съобщава имената на фирми, изловени да предлагат опасни продукти, въпреки че ги иззема от пазара и налага глоби. От агенцията се оправдават, че фирмите могат да обжалват актовете, които са им наложени, а ако паднат, след това да съдят агенцията за клевета.

Вчера шефът на Сметната палата бе категоричен, че ведомството понякога не е уведомявало потребителите за откривани вредни храни, като даде примери със случаи на изловени моркови с олово, ГМО пуканки и лазаня с месо, третирано с хормони. В случая с установените моркови с олово първата проверка е била при търговеца на едро, но продуктите вече са били в магазините и изземването им е било трудно, уточни все пак Цветан Цветков в тв интервю.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *