Италия е първа в Европа по разходи за данъчна бюрокрация, България е на второ място

През тази година данъчната бюрокрация ще струва 26.4 милиарда евро на италианските данъкоплатци, които са регистрирани с партиден номер за ДДС. Това прави с 1.6 милиарда повече в сравнение с миналата година.

На второ място е България, където разходите в същата категория ще възлязат за текущия период на 16.6 милиарда евро.

Следва Румъния с 14.2 милиарда евро, Унгария – 12.4 милиарда, и Полша – 10.3 милиарда евро. В долната част на класацията са Испания със 7.2 милиарда евро, Франция – 6.7, Германия – 6.6, Великобритания – 6.1, и на дъното с най-малки разходи е Дания – 2.2 милиарда евро.

На практика това е „скрит данък“, който възлиза на 6914 евро годишно за всеки данъкоплатец в Италия с партиден номер за ДДС, което е средно четири пъти повече в сравнение с водещите страни в Европа. За французите средната годишна сума за категорията е 1310 евро, за британците – 1290, за германците – 1250, и за испанците 1180 евро. Още по-малко плащат холандците – 1120 евро, гърците – 960, и шведите – 860 евро.

Проучването е взело под внимание разходите по 16 параметри, изисквани от тромавия и неефикасен данъчен механизъм. Освен в пари загубите се измерват и във време. Италианското микропредприятие, което се състои от един или двама души, губи средно на година 121 часа, или 15 работни дни на човек, за да подготви документацията и да изпълни всички данъчни задължения.

При малките предприятия тази загуба е 104 часа, или 13 работни дни, а за средните фирми е 88 часа, или 11 работни дни на човек.

„Неефикасната данъчна администрация и разните закони, разпоредби и правилници, които често пъти се прилагат противно на здравия разум, изискват реформа, която да ни въведе в нова ера. Трябва да се прекрати тормозът върху данъкоплатците и да се престане с тяхното третиране като поданици на данъчната власт“, коментира председателят на Асоциацията на италианските данъкоплатци Виторио Карломаньо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *