Латвия прие еврото, да се готвят Румъния и България

Финансовите министри на 28-те бяха последните, които трябваше да дадат зелена светлина на Рига, след като от началото на юни това направиха Европейската комисия, държавните и правителствените ръководители на страните членки, а след тях и евродепутатите.

Финансовите министри обаче бяха тези, които трябваше да вземат и най-важното решение. На тях се падна отговорността да фиксират разменния курс на националната валута към еврото. Задачата бе трудна, а и деликатна заради предишен опит.

Мнозина са на мнение, че когато Португалия влизаше в еврозоната, ескудото беше надценено, което доведе до последващи икономически проблеми. „Да не забравяме, че днес страната разчита на международна помощ“, напомни европейски дипломат. В крайна сметка разменният курс бе фиксиран на 0,702804 лата за едно евро.

Само преди ден и румънският президент Траян Бъсеску си пожела в страната му да се въведе общата европейска валута в най-скоро време. Според него, съвсем малко не достига на Букурещ, за да изпълни критериите за приемане в еврозоната.

И тъй като България върви в пакет със северната си съседка, нормално е да прогнозираме, че и за нас приемането на еврото за разплащателно средство е предстояща стъпка.

След като бившият ни финансов министър Симеон Дянков бе категорично против, сега новите управляващи пазят мълчание по този въпрос. Въпреки това има вече стъпки, които показват, че и ние се готвим за влизане в еврозоната.

Сред тях са приемането на кирилицата като официална азбука върху евробанкноти, мисията на МВФ отпреди месец, която основно прегледа икономическите ни баланси и показатели и разбира се, покупката на мажоритарния пакет на печатницата на БНБ от френска компания, официално разгласено на 16 юни тази година.

Въпросът е какъв курс на лева към еврото ще ни бъде определен, ако това време настъпи. Има някои индикации, че в момента левът е доста надценен и едва ли финансовите министри на ЕС ще повторят грешката си с Португалия.

Ако това стане, значителна част от парите на българите в левови сметки ще се обезценят, а и някои задължения на правителството по вътрешния ни дълг ще бъдат намалени. Но това са само прогнози, бъдещето ще покаже какво точно ще стане, когато дойде времето да приемем и ние еврото за своя валута. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *