И бизнесът иска заеми без такси

Да се премахнат банковите такси за разглеждане и усвояване на кредитите за дребния бизнес, както това беше направено за потребителските и ипотечните заеми за граждани. За това настояват предприемачи от малките и средните предприятия. С промените в Закона за потребителския кредит, които ще влязат в сила през юли, заемите за жилище се освобождават от такса за предсрочно погасяване, както и за разглеждане на документите и за усвояване. От малкия бизнес заявяват, че фирмите с 3-4 служители също би трябвало да ползват тези облекчения, тъй като доходите им са доста ниски и на практика едва оцеляват.

Най-несправедливо на предприемачите се струва налагането на ежегодни такси при ползване на овърдрафт. Въпреки че този кредит е предварително договорен към основния, всяка година фирмите са длъжни да представят документи за финансовото си състояние и съответно всяка година плащат такси за разглеждане и усвояване. А те никак не са малки – около 1% върху сумата, твърди Любов Маркова, дребен предприемач. Така за овърдрафт от 100 хил. лв. всяка година освен лихвата, която не е никак малка, фирмите олекват още с 2 хил. лв. само за двете такси.

Няма изгледи това да се промени скоро, каза за „Стандарт“ депутатът от БСП Румен Гечев. Последните промени в банковото законодателство бяха направени скоро и едва ли ще има нови до края на годината. Но предполагам, че банкерите сами ще се убедят в необходимостта от облекчения и за бизнеса, прогнозира депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *