Търсенето на златни кюлчета и монети удари 4-годишно дъно

Инвеститорите драстично намалиха покупките на злато в кюлчета и монети през първото тримесечие, като несигурността за тренда на цената на метала послужи за спирачка на търсенето, показва публикуван днес доклад на Световния златен съвет.

Търсенето на златни кюлчета и монети се е свило с 39% на годишна база до 283 тона през тримесечието от януари до март, като това е най-ниското ниво от четири години насам.

„Несигурността засегна търсенето на малки кюлчета и монети през първото тримесечие, особено в по-чувствителните към ценовите промени пазари, тъй като инвеститорите очакват ясен сигнал по отношение на бъдещата посока на цената на златото,“ пише в доклада, цитиран от CNBC.

След срива през 2013 г., цените на златото възстановиха част от загубите си в началото на тази година, покачвайки се с близо 7%, на фона на геополитическото напрежение в Украйна, заради статута на метала като безопасно убежище. Но след като достигнаха близо 1 400 долара за унция в средата на март, те отново тръгнаха надолу.

„Инвеститорите на някои пазари очакваха по-нататъшно понижение на цената, за да подновят покупките през първото тримесечие“, се посочва в доклада, като основна причина за тези нагласи се изтъква поскъпването на щатския долар, който традиционно е в отрицателна корелация със стойността на златото.

Като цяло обачетърсенето през първото тримесечие остава почти без изменение на годишна база – 1 074.5 тона в глобален мащаб, защото засилването на покупките на злато за бижута е компенсирало спада при монетите и кюлчетата, увеличавайки се с 3%, до 571 тона.

Ръста в търсенето на бижутерско злато се дължи най-вече на Китай, където пазарът е скочил с 10% на годишна база.

Този скок е компенсирал и спада на нетните покупки на злато от централните банки с 6%, до 122 тона.

Според експертите на Световния златен съвет, пазарът на метала се завръща към дългосрочните фундаменти, като търсенето на бижута в Азия. А изходящите потоци от борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, рязко са се забавили през януари и са се обърнали през февруари, за да генерират положителен месечен приток от около 12 тона – първото месечно увеличение от декември 2012 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *