И България фигурира в разпространените секретните документи на САЩ

© Снимка:ЕПА / БГНЕС
Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж

Авторитетни европейски и американски медии започнаха да публикуват откъси от стотици хиляди секретни документи на американската администрация, разпространени чрез сайта „Уикилийкс“. Американският вестник „Ню Йорк таймс“, британският „Гардиън“, немското списание „Шпигел“, френският вестник „Монд“ и испанският „Паис“ получиха документите от“Уикилийкс“.
Публикациитедават възможност да се надникне отблизо в дипломацията на САЩ и предлагат нелицеприятни оценки за различни чуждестранни лидери. Те бяха разпространени въпреки острите възражения на Вашингтон.
Документите разкриват редовните контакти между Държавния департамент и посолства и консулства в около 270 държави. Повечетодатиратот2005 до 2010 г. Много от тях са с гриф секретно, но никой не е маркиран като строго секретен.
През юни 2009 г., в телеграма до американското посолство в София Държавният департамент иска информация относно усилията на българското правителство в борбата срещу прането на пари и наркотрафика, става ясно в един от документите.
„В грама до посолството в София през юни м.г., пет месеца преди Хилари Клинтън да приеме българския външен министър във Вашингтон, първата молба била свързана с корупцията в правителството и връзките между организираната престъпност и правителствени и чужди органи, наркотрафик и трафик на хора, злоупотреби с кредитни карти и компютърни престъпления, включително детска порнография“.
Друг въпрос, от който силно се интересува Вашингтон, се оказват „детайлите относно личните отношения между българските лидери и руските официални лица и бизнесмени, корупцията сред високопоставени служители, включително извънбюджетни финансови потоци в подкрепа на висши ръководители, както и.подробности за отбранителната индустрия, включително планове и усилия за сътрудничество с чужди страни и действащи лица“,пише „Гардиън“.
„Шпигел“ информира, че в изтеклите записируският президент Дмитрий Медведев е описан като „безличен, колеблив“, а германският канцлер Ангела Меркел като
политик, избягващ рисковете и не особено креативен. В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно „куче алфа“. Френският му колега Никола Саркози е описан като „чувствителен и авторитарен“ в телеграма на американското посолство в Париж, което изтъква „грубия начин, по който президентът се отнася към своите сътрудници“.
От някои от документите става ясно, че САЩ са шпионирали ООН и по лична заповед на Хилари Клинтън събирали данни за комуникационните системи и за висшите служители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *