Финансовите министри от еврозоната казаха „Да“ на помощта за Ирландия

© Снимка:ЕПА / БГНЕС
Испанската министърка на финанситеЕлена Салгадо, френската министърка на икономиката Кристин Лагард и германският министър на финансите Волфганг Шойбле обсъждат помощта за Ирландия

Половин година след Гърция, Ирландия очаквано стана втората страна от Еврозоната, която ще бъде стабилизирана със спасителни кредити от Европейския iъюз и Международния валутен фонд. Спасителният пакет беше одобрен от финансовите министри на страните от еврозоната и е на стойност 85 милиарда евро.
35 милиарда от парите ще отидат за ирландските банки, другите 50 – за покриване на бюджетни разходи, обясни председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Самата Ирландия ще трябва да съфинансираспасителния пакет със 17,5 млрд. евро. Една трета от оставащата сума ще дойде от Международния валутен фонд, другите пари ще са от Европейския съюз и от двустранни заеми, осигурени от Великобритания, Дания и Швеция.
В замяна на спасителната финансова помощ Ирландия ще трябва да приложи амбициозна програма за фискална стабилизация и до 2015-а година да свали бюджетния си дефицит от сегашните близо 13 на сто под допустимите за еврозоната 3 процента. От страната се очакват и структурни реформи, особено на пазара на труда, включващи съкращения, намаляване на заплати, вдигане на данъци. Друга мярка е необходимостта от ново законодателство в банковия сектор на страната, свързано с ликвидността на банките и обявяването на несъстоятелност.
Все още не е ясен точният размер на лихвите. Комисарят по икономическите въпроси Оли Рен цитира възможна стойност от 6 процента и обясни, че лихвата ще е в съответствие с коефициентите на МВФ, които бяха използвани и за Гърция – те обаче варират и решението за точния размер за Ирландия ще се вземе тепърва. Предстои и окончателно одобрение на спастелния пакет от Съвета, което както беше обявено преди малко се очаква на 6 и 7 декември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *