И през 2015 г. хората ще се пазят от взимане на кредити, сочи прогноза на „Уникредит Булбанк“

Тенденцията за понижаване на лихвите по кредити, повишено предлагане и конкуренция между финансовите институции ще се запази и през 2015 г., като домакинствата ще продължат да бъдат предпазливи при вземането на финансови решения. Това прогнозира Крум Алексиев, директор „Маркетинг и клиентски сегменти“ в „Уникредит Булбанк“, цитиран от институцията.

„Положителните сигнали за подобряване на макросредата и икономическата активност, повишената ликвидност в системата и колебливото възстановяване на пазара на труда определят очакванията за поведението на потребителите през 2015 г.“, се посочва в анализа.

Според него се очаква лек ръст на сделките с недвижими имоти от около 5%, което ще раздвижи и пазара на ипотечни кредити. Прогнозите за цените на недвижимите имоти е за минимално повишение през следващите няколко месеца.

Въпреки сложната политическа и икономическа обстановка в страната през 2014 г. конкуренцията на банковия пазар доведе до по-добри ценови условия по кредитите, от което спечелиха основно клиентите, посочва още Алексиев.

За изминалата 2014 г. банката отчита увеличение до 14.9 на сто на дела на кредитите за граждани и домакинства.

Основните причини за повишена активност на домакинствата през последното тримесечие на 2014 г. са две – първите признаци за политическа стабилност и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, премествайки се в по-голямо жилище. Според анализа на банката най-активни остават потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички кредитополучатели. След тях е групата на купуващи първо жилище на възраст между 26 и 35 години – 33.2%.

През цялата 2014 г. се наблюдава ръст в подадените искания за ипотечни кредити на физически лица с около 5% спрямо предходната 2013 г. Средният размер на ипотечните кредити през 2014 г. е близо 72300 лева – с около 4% по-голям от миналата. Средният срок на изплащане на ипотечните кредити се запазва на 22 години. Едва 0.3% от ипотеките през октомври 2014 г. не са целеви, а за лично ползване, като те често се използват за финансиране на други сделки.

Въпреки желанието на много банки на пазара да предложат на клиентите си стабилност в изплащането на кредитните им задължения чрез непроменлива месечна вноска, интересът към кредитите с фиксирана лихва продължи да спада за сметка на увеличаващия се интерес към кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти, се казва в анализа. Една от възможните причини е очакванията на потребителите за ниски пазарни лихвени индекси в краткосрочен и средносрочен период.

През изтеклата 2014 г. експертите на банката отчитат повишено търсене на потребителски кредити и нарастване на средния размер до 8100 лв. при 7300 лв. за предходната година. От друга страна, се наблюдава все по-голямо желание от страна на клиентите за по-бързо погасяване на задължението, като средният срок на потребителския кредит намалява от 8 на 7 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *