Левът поевтиня с 13% спрямо долара през 2014 г.

През 2014 г. левът поевтиня с 13,35% спрямо долара. Обезценката на родната валута е непряк резултат от поевтиняването на еврото, към което е фиксиран курсът на лева. Всъщност през изминалата година родната валута изгуби от стойността си както спрямо британската лира, така и спрямо швейцарския франк.

Това се случва на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира програма за количествени улеснения, а и като цяло – заради водената от нея приспособителна парична политика през отминалата година, довела до поевтиняване на еврото спрямо долара с 12%. Прекратяването на количествените улеснения от страна на Федералния резерв на САЩ също допринесе за това.

Днес еврото се смъкна до най-ниското си ниво от 2006 г. насам и поради ниските обеми на търговия, и заради опасенията, че Гърция може да напусне еврозоната, които витаят в последните седмици.

На 30 декември 2014 г., откогато са последните данни на Българска народна банка (БНБ) за обменните курсове на чуждестранните валути към българския лев, един долар се разменяше за 1,60841 лв. Последно подобен номинален курс на долара към лева е имало в края на март 2006 г., показват месечните справки на централната банка. Ако се вземат пък средномесечните стойности на курса на лева спрямо долара, изчислявани от БНБ, подобен курс е имало през юни 2010 г.

Левът поевтинява с 13,35% през изминалата година, като за сравнение, година по-рано – на 30 декември 2013 г. стойността на щатската валута спрямо лева е била 1,41902. Само през декември пък левът поевтинява с 2,66% спрямо долара при курс на 28 ноември от 1,56679 лв.

БНБ изчислява обменните валутни курсове на чуждестранните валути на основата на фиксирания курс на лева спрямо еврото, като за източник се използват публикуваните от ЕЦБ курсове на еврото към същите валути за съответния ден.

БНБ публикува обменни курсове на чуждестранни валути, валидни за същия работен ден, на интернет страницата си до 16:00 ч. българско време, гласи информацията, поместена на сайта на банката. При липса на нови обменни курсове към този час за валидни се приемат публикуваните курсовеза предишния работен ден, като в случая данните са от 30 декември. Имайки предвид днешното поевтиняване на еврото е възможно и левът да е поевтинял с още.

По-скъпият долар ще направи и деноминираните в долари стоки и суровини по-скъпи за българските компании и потребители. Така например вносът от и пътуванията до САЩ се оскъпяват. Страната е седмият ни по полемина търговски партньор що се отнася до обема на изнесените стоки и шести по размер на вноса.

По последни данни на Националния статистически институт за периода от януари до октомври към САЩ сме изнесли с 3% повече стоки и услуги на стойност 496,8 млн. лв., а сме внесли с 58,5% повече за година до 486 млн. лв., с което поддържаме положително салдо с най-голямата икономика в света.

През 2014 г. родната валута изгуби от стойността си и спрямо британската лира и швейцарския франк. През 2014 г. левът се е обезценил с 6,92% спрямо британските пари при курс от 2,50 лв. на 30 декември 2014 г. и 2,33839 лв. на 30 декември 2013 г. Само през декември левът е поевтинял с 1,66% спрямо лирата.

Спрямо франкът годишното поевтиняване е с 1,92% при курс от 1,62606 сега и 1,59542 преди година. Обменният курс е на практика без изменение през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *