И Словакия увеличи ДДС на 20 процента, очаква се голямо поскъпване

Данъкът добавена стойност в Словакия вече е 20%. Увеличението е с един процент и е част от антикризисните мерки на правителството за оздравяваване на публичните финанси. Експерти прогнозираха, че страната е изправена пред най-голямото поскъпване на стоките и услугите за последните години.
Цените на енергията и винетките в Словакия се увеличават. Седем евро ще струва вече седмичната винетка. 14 евро е цената на месечната, а на годишната -50 евро.
Още в Новогодишната нощ словашките заведения трябваше да представят две сметки на празнуващите – първата със старото ДДС от 19 %, а след полунощ бяха калкулирани и новите 20%.
Преди празниците много от фирмите побързаха да успокоят потребителите, че цените няма да скочат. Словаците обаче ги чакат по-скъпи цигари. Пивото се размина със скока, след като депутатите не се споразумяха при гласуването на данъците в парламентарна зала.
След четири години с близо 4,5% от този месец ще се увеличи и цената на природния газ. Причината е в отслабването на еврото спрямо долара, с който Словакия се разплаща за доставките на синьото гориво от Русия.
Заради скока на цените на възобновяемите енергийни източници, с 5% ще поскъпне и токът. Върху цената на водата ще се отрази – макар и слабо, нарастващият дял за пречистването на отпадните води.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *