Великобритания предприема сериозни икономически реформи

Великобритания започва 2011 година със сериозни икономически реформи. Експерти смятат, че намаленото отпускане на банкови кредити и правителствените планове за драстични финансови съкращения в основни отрасли като здравеопазването, отбраната и образованието, могат да окажат влияние върху икономически растеж на страната.
Сериозните икономически проблеми ще започнат още на четвърти януари, когато ДДС ще се увеличи на 20 процента. Този факт значително се отразява на размера на продажбите през 2011 г..

Според проучване на британския консорциум на търговците на дребно, близо две трети от тях прогнозират слаба 2011 година. Проучването сочи, че около 61 процента от фирмите смятат, че намалената покупателна способност е пряк резултат от общото състояние на британската икономика.
Новата 2011 няма да бъде розова и за безработните в страната. Безработицата ще достигне близо три милиона – най-високата стойност от 17 години насам. Прогнозите предвиждат още загубата на 120 хиляди работни места в държавния сектор и други 80 хиляди в частните компании. Повечето от работодателите в Обединеното кралство вече замразиха размера на заплатите през 2011 година.

Британската търговска камара все пак предвижда икономически растеж от 1,9 процента. Според нейни представители, влияние върху незадоволителния растеж на британската икономика през следващата година ще окаже икономическата криза, обхванала страните в еврозоната, както и слабия пазар на жилищни имоти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *