Незначително намаление на лихвите по кредитите очакват финансисти

Финансисти очакват през 2011 г. незначително намаление на лихвите по кредитите. Според финансовия анализатор Иван Стойков банките трябва да овладеят лошите кредити, така че теда не надскачат 15 процента. Като критично ниво на лошите заеми, Стойков определя прага от 20 на сто.

За раздвижване на кредитния пазар у нас е нужен ръст на икономиката – оттам нови работни места, нови и по-високи заплати и хора, които могат да си погасяват кредитите, смята финансовият анализатор.
Очакванията са лихвите по кредитите да продължат да намаляват. Такава е тенденцията вече повече от година, но винаги може да има и изненади.
На въпрос има ли рискове при определени обстоятелства лихвите да тръгнат нагоре, Иван Стойков заяви: „Теоретично винаги можем да допуснем такива рискове. Ако примерно необслужваните заеми не бъдат овладяни, те започнат да растат с по-голям темп, това би могло да създаде някаква предпоставка за поскъпване на заемите“.
По данни на БНБ необслужваните заеми към третото тримесечие на 2010са около 11 процента. Темпът, с който се увеличават лошите кредити, вече не е така висок.
Къде обаче е критичният праг, който банковата система може да понесе, според Иван Стойков: „Това са заемите, които са възможно най-лошите кредити, без никакъв шанс да бъдат събрани от банките, тези, които не се обслужват над 90 дни. Проблем би било, ако тази група кредити, започне да се доближава до нивото от 15 процента. Тогава вече трябват по-драстични мерки за овладяване на този процес“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *