И четирите системни банки на Гърция успешно увеличиха капитала си

И четирите системни банки в Гърция – Apha Bank, National Bank of Greece, Piraeus Bank и Eurobank, успешно са приключили операциите по увеличение на капитала си. Така те ще могат да останат в частни ръце, „далеч от хватката на Гръцкия финансов стабилизационен фонд“ (HFSF), отбелязва англоезичното издание на „Катимерини“.

Последната банка, която приключи операцията по увеличаване на капитала си беше Piraeus, която затвори процедурата в петък. Според източници на изданието банката е набрала оферти от инвеститори на обща стойност 1,34 млрд. евро, тоест над първоначалните планове.Банката ще получи и 3,3 млрд. евро от HFSF, с които ще покрие нуждите, произтичащи от неблагоприятнисценарии..

По-рано през седмицата и другите три ключови за банковата система на Гърция банки успяха да приключат операциите за увеличаване на капитала си.

Междувременно работната група на Еврогрупата, която трябваше да анализира напредъка на Гърция по реформите, потвърди, че нужните мерки вече са изпълнени. Това означава, че финансовите министри на еврозоната ще могат да одобрят отпускането на 2 млрд. евро на Атина. Това е следващото плащане от първия транш на третата спасителна програма за южната ни съседка.

Допълнително Гърция ще получи и 10 млрд. евро за рекапитализацията на банките си. Заседанието на Еврогрупата ще се проведе на 23 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *