Украйна не връща на Русия 3 млрд. долара дълг

Украйна няма да върне на Русия дължимите от нея 3 милиарда долара, обяви премиерът на страната Арсений Яценюк.Украйна трябва да върне до края на годината заем от 3 милиарда долара даден от Русия преди две години.

Руският президент Владимир Путин разговоря с ръководителя на МВФ Кристин Лагард, след което обяви, че Москва предлага на Киев неочаквано, по думите му предложение за погасяването на дълга, според което от 2016 година до 2018 Украйна трябва да връща по един милиард долара годишно.

Властите в Киев заявиха, че основното им предложение остава намаляване на целия дълг с 20 процента и прехвърлянето му напред във времето за 4 години, предаде БНР.
Украинският премиер каза, че иначе Украйна ще въведе мораториум на изплащането на дълга към Москва.Той не пропусна възможността да каже, че Украйна няма да плати своя дълг към съседката си, която е агресор на нейна територия.

Преди дни от Международния валутен фонд заявиха, че очакват Русия и Украйна да проведат директни преговори за предложението, което направи Москва за преструктурирането на украинския държавен дълг към Русия.

Руският финансов министър Антон Силуанов, обяви че е готов да преговоря с Киев, ако те бъдат подкрепени от МВФ.Украйна остава твърдо на позицията си, че няма да плати дългът си към Русия, каза също финансовият министър на страната Наталия Яреско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *