ООН разреши всички необходими мерки срещу ”Ислямска държава”

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, разрешаваща „всички необходими мерки“ срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Съветът за сигурност одобри резолюция 2249, внесена в четвъртък от Франция, седмица след терористичните атаки в Париж, отговорност за които пое именно ИД, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Текстът бе одобрен с единодушие. Мярката призовава „страните, които имат възможност, да предприемат всички необходими мерки, в съответствие с международното право, и особено с Устава на ООН… на територията, контролирана от (терористичната организация) в Сирия и Ирак“.

Резолюцията приканва всички държавите да „удвоят усилията си и да координират своите инициативи за предотвратяване и спиране на терористичните актове, извършвани конкретно“ и от други екстремистки групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.

Съветът за сигурност определи ИД като „безпрецедентна световна заплахаза международния мир и сигурност“ и изрази решимостта си да „се бори с всички средства срещу тази заплаха“.

Резолюцията не се позовава изрично на Глава седма от Устава на ООН и следователно не разрешава автоматично използване на военна сила срещу джихадистката групировка.

Тя обаче даваполитическа подкрепа на кампанията срещу ИД в Сирия и Ирак. Резолюцията осъжда атентатите в Париж, но и атаките, извършени от джихадистката групировка от началото на октомври – в Сус, Тунис, Анкара, Бейрут и взривяването на руския пътнически самолет над Египет.

Тя бе гласувана на фона наатаката срещу хотел в столицата на МалиБамако, при която бяха убити най-малко 27 души. Отговорност за това нападение пое джихадистката групировка Ал Мурабитун, свързана с Ал Каида и базирана в северната част на страната.

Русия внесе в сряда нова версия на своя проект за резолюция, който бе представен от президента Владимир Путин през септември, но отхвърлен от западните държави.Той предвижда по-конкретно режимът на сирийския президент Башар ал Асад да бъде включен в борбата срещу екстремистките групировки – условие, което западните сили обаче не приемат.

За разглеждане в Съвета за сигурност на ООН е внесен още един проект за резолюция – за борба срещу нигерийската ислямистка групировка Боко Харам. Той бе изготвен от трите африкански страни в 15-членния съвет – Нигерия, Чад и Ангола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *